Kiril Džajkovski

Kiril Džajkovski proslavio se samostalnim albumima Syntethic Theatre, Homebound i Religion & Seks na kojima kombinuje makedonski etno i elektroniku, i postao je veoma značajno ime na međunarodnoj muzičkoj sceni.
Devedesetih godina prošloga vijeka Kiril odlazi u Australiju gdje se počinje baviti etno-elektronikom i eksperimentalnom muzikom, što je rezultiralo izdavanjem Synthetic Theatre, odlično prihvaćenim od strane australijskih nezavisnih radijskih stanica. 2000. godine uslijedio je album Homebound na kojem nastavlja donositi fuziju makedonskog etna i elektronike. Album doživljava međunarodni uspjeh, dobija odlične recenzije u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Japanu, a singl Primitive Science remiksiraju eminentni londonski producenti i Dj-i poput Bushwacka, Subsonic Legacyja i Dreadzonea.
Smatraju ga pionirom “balkanske elektronike”, a danas je najuspješniji i najcjenjeniji muzičar(elektronske muzike) sa ovih prostora. Njegov stil kombinovanja elektronike i makedonskog etna, kojeg prožimaju uticaji sa cijeloga Balkana datira od ranih devedesetih i otada uživa samo najbolje kritike. Kirilove stvari uključivane su u brojne kompilacije (Bushwacka, Dreadzone, Danny Briottet -Renegade Soundwave, Nathan Coles i mnogi drugi).
Upravo je završio rad na novom albumu, još jednom eklektričnom i sofisticiranom spoju breakbeat/dub/stepa i balkanskih melodija. Na spomenutom albumu sarađuju i druga internacionalna imena poput Ras Tweeda (Kruder&Dorfmeister), Esme Redžepove, Nicolette Love (Massive Attack), Patrick De Santos (Thievery Corporation) te MC Wasp and TK Wonder.
Kiril je jedan od osnivača benda Bastion i jedan od članova legendarnog makedonskog benda Leb i sol. Osim navedenoga, Kiril piše muziku za film, TV i pozorište.