Marčelo

MARČELO – BIOGRAFIJA

Marko Šelić Marčelo (Paraćin, 22.01.1983) ima običaj da ispravi novinare kada ga pred intervju najave kao „svestranog momka”: „Taj kompliment pripada nekome ko je istovremeno i astrofizičar i stolar i ginekolog. Sve moje aktivnosti tiču se jednog istog: bavljenja pisanjem. A sve što pišem je o ljudima, psima i mišima.”

To čini kroz prozu, novinske kolumne i muziku. Po struci bi bio profesor srpskog jezika i književnosti, da ga od toga ne dijeli još koji ispit.
Objavio je četiri studijska albuma – De facto (2003), Puzzle shock! (2005), Treću stranu medalje (2008) i Decu i Sunce (zajedno sa svojom grupom Filteri, 2010), te roman Zajedno sami (2008), zbirku raznovrsnih tekstova O ljudima, psima i mišima (2009), roman Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica (2012) i stotinak kolumni za razne redakcije.
Roman Zajedno sami je do danas prodat u više od 12 000 primjeraka, dok je Malterego za godinu dana prodat u preko 3000 primjeraka.
Posebnu pažnju javnosti skrenuo je tekstovima svojih pesama, kojima je zavrijedeo priznanja poput nagrade TV Metropolis (najbolja pjesma) i Davorin za 2006. i 2009. godinu (najbolji urbani/rock album), a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World Chart Express evropskog MTV-a.
Prvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a, koja se uzimala za najrelevantniju u zemlji kada je riječ o alternativnoj muzici.
Koncertno je aktivan od početka svoje karijere, sa prosječno 40-ak koncerata godišnje (koliko mu ostale obaveze dozvoljavaju) širom cijelog ex-Yu regiona i inostranstvu.
Nekoliko godina objavljivao je kolumne u Politici, ali i u Huperu, gdje je vodio i rubriku o stripovima. Ovaj angažman ovenčan je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana (2010), a od 2009. i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova.
Učestvovao je u više akcija REX-a, Centra za nenasilje i Centra za ratnu traumu o temi tolerancije među narodima ex-Yu i djelovanja muzike i književnosti na promenu svesti mladih, a sarađivao je i sa organizacijom ASTRA u akciji borbe protiv trgovine ljudima.
Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodijelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja (2007), a roman Zajedno sami dobio je Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu 2008. Istu nagradu je četiri godine kasnije osvojio i roman Malterego. Pozorište DADOV adaptiralo ga je u u predstavu 2010.
Iste godine, časopis The Men proglašava autora „čovjekom godine“ u kategoriji New Idol, a 2013. ušao je na listu sto najuticajnijih Srba prema magazinu Nedeljnik, kao i u srpsku verziju enciklopedije “Who is Who”.

zvanična FB strana: https://www.facebook.com/marcelodefacto
zvanična YouTube strana: http://www.youtube.com/MarcheloOfficial
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Marčelo