Ekološki program Lake festa

Lake fest je od samog početka zasnovan na pravilnom korišćenju prostora i očuvanju prirodnog ambijenta u kom se održava.

Iako je po prirodi stvari, kada su muzički festivali na otvorenom u pitanju, problematika otpada u fokusu, ekološki program Lake festa čine i drugi segmenti, kao što su edukacija posjetilaca o vrijednostima prostora koji se koristi i Krupačkog jezera koje je u neposrednoj blizini ili inicijativa za obnovu oštećenog kompleksa topola, koji ima dominantno zaštitni karakter.

Već tradicionalne akcije uređenja prostora koje se organizuju povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, sem što su prva faza terenskih priprema za festival, dokaz su posvećenosti viziji koja je okupila organizatore i sve one koji podržavaju Lake fest, bez obzira da li je riječ o institucijama ili pojedincima, a to je potpuna revitalizacija prostora koji je nekad bio jedno od najpopularnijij izletišta prije svih građana Nikšića, ali i susjednih opština.

Kampanja ,,Rock&Recycle” koju Pivara ,,Trebjesa“ realizuje sa Ekološkim pokretom ,,OZON“ postigla je odličan efekat u prethodne dvije godine, što dokazuje i činjenica da je tokom festivalskih dana sakupljeno oko 50.000 plastičnih čaša, koje su najprisutniji vid ambalažnog otpada. Posjetioci festivala su odlično reagovali na princip zamjene prazne ambalaže za majicu sa znakom ,,Rock&Recycle“, što se pokazalo kao sjajna i ideja prikladna ambijentu u kojoj se kampanja realizuje.

Ono oko čega su svi saglasno jeste da ekološki karakter Lake festa treba njegovati, kontinuirano nadograđivati i insistirati na tome i prilikom najave i tokom realizacije festivala, kao vrijednosti koja je jedan garant više za pozitivna iskustva i konačan utisak koji ostane posjetiocu kada se reflektori bine ugase a vreće za spavanje i šatori spakuju do sledećeg puta.